tisdag 14 oktober 2008

Tjo vad det var livat i holken i lördags baby.

Jag och Thomas analyserade ett tag sedan den textraden djupgående. Den var säkert fyndig och väldigt fräsig när den kom, men jag vet inte riktigt om den håller fortfarande?

Hur går det med sjukan? Jodå, det är betydligt bättre men långt ifrån okej. Hostan har bara eskalerat. Egentligen är ju det är bra grej, man får bort all skit man inte ska ha i halsen. Jag önskar bara att det inte vore så jobbigt att ha hostan.

Kravlade mig iväg till skolan idag av två enkla anledningar:
1. lektionen var obligatorisk
2. lektionen började 8.15 och slutade 10.00

Vi hade bara etikforum idag. Vi diskuterade faktiskt ett råviktigt ämne: hur polisen ska uppträda vid s.k. "gatufester" som eskalerar ut i vilda demonstrationsjippon. Och varför jag kallar det jippon är praktiskt tagit att de som demonsterar och gör det ordentligt, utan att vara kåt på att slå ner någon eller krossa en fönsterruta vet hur man gör när man demonstrerar.

Jag har svårt att se de som bara går in för att maskera sig och gömma sig bakom luddiga åsikter som "jag hatar poliser och politiker" för att få klottra, krossa skyltfönster och kasta sten i huvudet på poliser som seriösa demonstranter. Pubertala småglin är vad de är.

Fast det kanske bara är jag som inte förstår att våld och hat leder till något bra.

Hur som helst. I ett fall: Göteborgskravallerna, blev det ett sjuhelsikes liv eftersom polisen ingrep alldeles för hårt. Våldet och förstörandet eskalerade och förödelsen var total. I för ungefär en månad sedan vid en "gatufest" (ESF) fick polisen order att vara passiva och inte ingripa. En taktik som slutade med kritik, naturligtvis, som menar att polisen inte gjorde något. Det blev inte sådan förödelse som i Göteborg, några skyltfönster krossades och det var ju de stackars butiksägarna som blev upprörda. Och det förstår jag.

Så vad ska man göra? Hur ska man bete sig? På en sida för en extremvänsterorganisation som deltagit på flera demonstrationer som urartat säger man "rör polisen oss kommer stan brinna". Så den kommer verkligen inte göra det om polisen inte kommer dit överhuvudtaget? Kommer det gå lugnt till om polisen inte ens visar sig i stan den gången? Vad är syftet med det? Varför skulle polisen röra dem om de inte gör något olagligt?

Självklart finns det rötägg på båda sidor. Kravallpoliser som har pumpat upp sig och bara väntar på tillfällen att använda batongen. Samtidigt som snorungen med maskeringen bara väntar på ett tillfälle att kasta en gatusten i huvudet på honom.

Kanske måste det in lagändring här. Alla har rätt till en åsikt, men till vilket pris? Att misshandla människor? Att förstöra skyltfönster så skattebetalarna (deras föräldrar) får betala ännu mer onödiga utgifter?

Det är en viktig diskussion. Framför allt när man ska representera ett yrke som måste agera vid såna här uppkomna situationer. Det är viktigt att diskutera vad polisen gör fel, gör rätt, borde göra om.

Något som också kom på tal är hur lätt det är att bli cynisk och förbittrad som polis. Man kommer alltid vara under lupp, både ovanifrån och från allmänheten. Man kommer kritiseras, hatas, spottas på, bråkas med. Inte alltid uppskattas för det jobb man gör. Då är det viktigt att hitta ljusglimtarna varje dag. Rikta in sig på de människor man kan hjälpa, intressera sig för människor. Klappa sig själv på axeln vid framgångar, och bita i lite extra vid motgångar. Man får inte glömma bort människan under uniformen. Man får inte bli en robot.

Dags att plugga.

Inga kommentarer: