tisdag 9 december 2008

Som en starköl på Kanarieöarna.

Vi har tenta på måndag. Och måndagen därpå också.

"Jag har två frågor på tentan, det står på kurswebben vilka sidor som är aktuella", säger T.H, vår lärare i kriminalteknik.
"Okej.", säger vi i klass 2D, polisutbildningen, Umeå.
"När ni skriver tentan nästa måndag ska jag ta en extra öl till lunchen och tänka på er, för då sitter jag någonstans på någon Kanarieö och mår bra.", säger han medan han ler och klappar sig på magen.

Någonstans där slutar vi att tilltala honom.

Nåväl. Alltid ganska skönt att ha kriminalteknik. Bra lärare, roligt ämne. Man får göra mycket praktiskt. Och kladda med kolpulver och penslar och trycksvärta. Man får leka polis. Idag har vi "daktat" varandra. Att dakta någon innebär att man dokumenterar någons signalamenten. Om man till exempel får in en misstänkt för ett brott med fängelse i straffskalan kan man dakta den personen och lägga in det i ett signalamentsregister. Man skriver in längd, ansiktsform, ögonfärg, hårtyp, hårfärg m.m. Det finns lustigt nog ett jättestort och rymligt fält enbart för tatueringsbeskrivningar.

Hur var det nu med fördomarna? ;)

Efter signalamentsbeskrivningen ska man ta alla fingeravtryck. Det är inte bara att dutta dit tummen lite på måfå. Det är lite småklurigt eftersom man måste rulla någons finger i den lilla rutan där avtrycket varsamt ska placeras. Kan vara lite besvärligt om det är någon som inte är lika medgörlig som en kunskapstörstande polisstudent.

Efter lunch skrev jag ihop en anmälan baserat på målsägandeförhöret vi hade i fredags. Det gällde en grov misshandel, förmodligen ett hatbrott.

Kommit hem. Druckit julmust, ätit tre kilo pepparkakor och har skrivit julkort till såna man måste skicka till annars är man en dålig människa (mormor och morfar stod överst på listan, som alltid).

Jag är fortfarande sjuk, och nu känner jag hur alvedonen lider mot sin slutfas. Ska krypa ner med en filt och halvtitta på lite vänner. Har för tusende gången börjat titta om på vänner. Är på säsong 3. Börjar kunna avsnitten lite löjligt väl nu.

10 dagar till isvak.

Inga kommentarer: